Sunday, 16 August 2015

Cara Buat Nasi Kukus

Bahan-Bahan:
4 cawan beras -rendam selama 1 jam
3 cawan air
2 helai daun pandan (simpul)

Cara Memasak:
1.         Cuci bersih beras dan rendam sekejap. Kemudian toskan beras.
2.         Didihkan air dalam pengukus. Masukkan daun pandan simpul dalam air. Masukkan beras ke
             dalam kukusan dan buat lubang supaya beras masak sekata.
3.         Kukus beras selama 20 minit atau beras separuh masak (beras kelihatan sedikit kering)
4.         Keluarkan beras dari pengukus dan rendam dengan air sehingga air rendaman itu sejuk (Tukar
             air selalu supaya beras cepat sejuk).
5.         Beras akan mengembang dan memanjang. lebih kurang satu kali ganda. Kukus semula beras
             tadi lebih kurang 10-15 minit.
6.         Keluarkan beras tadi dan gaul dengan air (3 cawan air). Biar seketika (dalam 10 min) supaya air
             tadi menyerap masuk ke dalam beras.
7.         Kukus lagi hingga nasi masak, kelihatan berderai dan cantik (lebih kurang kukus 15 min).
8.         Enak dihidang bersama ayam goreng berempah, sambal belacan dan hirisan timun serta kuah

             kari daging.


No comments:

Post a Comment