Sunday, 31 May 2015

Kerabu Kacang Botol dan Taugeh


Resepinya
15 biji kacang botol (hiris tidak terlalu nipis atau tebal.. basuh..toskan)
Segenggam taugeh (lebih kurang 1 cawan nak letak lebih pun boleh )
1 sdb gula
1 sdt garam
Sedikit bahan perasa ( jika suka)
5 sdb kelapa parut tumbuk sedikit dlm lesung batu..( nk letak lebih pun boleh)
Sedikit minyak utk menumis
Bahan tumbuk
1 biji bawang besar
2-3 ulas bawang putih
Sedikit ubi cekur ( sy x letak sebab xde)
3 biji cili besar/ cili merah
5 biji cili padi
1/2 sdt serbuk kunyit
Sedikit ikan bilis ( udang kering pun boleh)
(Tumbuk semua bahan guna lesung batu hingga hampir lumat)
Caranya
Panaskan 3 sdb minyak masak lebih kurang(jgn byk tau).. tumis bahan tumbuk hingga naik bau.. masukkan kelapa parut yg ditumbuk tadi. . masukkan garam.. gula.. bahan perasa.. kacau rata.. bila kelapa da berubah warna dan sebati dgn bahan tumbuk.. . masukkan kacang botol.. kacau 2- 3mint jer.. masukkan taugeh.. kacau hingga rata 1-2minit jer... tutup api.. siap utk dihidang..
P/S=Jangan masak terlalu lama supaya keranggupan kacang botol dpt dinikmati.. bleh juga hiriskan daun cekur dan masukkan ke dalam kerabu..

No comments:

Post a Comment