BISKUT RED VELVET
RESEPINYA
120g Butter
10g minyak sapi
80g gula aising
120g tepung gandum
50g tepung beras
50g badam cincang (sangai seketika dan biarkan sejuk)
1 biji kuning telur
1 sdb serbuk koko
1/2 sdt esen vanilla
1/2 sdb pewarna merah
30g coklat chips
120g Butter
10g minyak sapi
80g gula aising
120g tepung gandum
50g tepung beras
50g badam cincang (sangai seketika dan biarkan sejuk)
1 biji kuning telur
1 sdb serbuk koko
1/2 sdt esen vanilla
1/2 sdb pewarna merah
30g coklat chips
HIASAN
Coklat chips
Cokat masakan putih
Coklat chips
Cokat masakan putih
CARA MEMBUATNYA
Putarkan gula.. butter dan minyak sapi selama 4-5 mnt.. .masukkan kuning telur putar seketika.. masukkan tepung gandum. . tepung beras dan serbuk koko.. uli..masukkan badam cincang dan coklat chips.. uli sebati..bulat2kan sebesar duit syiling 10 sen... letak dlm tray.. ambil garpu.. tekan atas doh.. letak coklat chips jika suka... bakar selama 20- 25 mnt ( hingga masak) suhu 180'..
Biarkan biskut sejuk sebentar. .. cairkan coklat masakan putih secara double boiler.. masukkan coklat dlm piping bag plastik(kalo xde plastik pun boleh) potong sikit hujungnya.. pipe atas biskut.. bila coklat dah beku bleh simpan dlm bekas kedap udara.. . siap..
Putarkan gula.. butter dan minyak sapi selama 4-5 mnt.. .masukkan kuning telur putar seketika.. masukkan tepung gandum. . tepung beras dan serbuk koko.. uli..masukkan badam cincang dan coklat chips.. uli sebati..bulat2kan sebesar duit syiling 10 sen... letak dlm tray.. ambil garpu.. tekan atas doh.. letak coklat chips jika suka... bakar selama 20- 25 mnt ( hingga masak) suhu 180'..
Biarkan biskut sejuk sebentar. .. cairkan coklat masakan putih secara double boiler.. masukkan coklat dlm piping bag plastik(kalo xde plastik pun boleh) potong sikit hujungnya.. pipe atas biskut.. bila coklat dah beku bleh simpan dlm bekas kedap udara.. . siap..
No comments:
Post a Comment