CARA MEMBUAT TALAM UBI KAYU
LAPISAN
BAWAH
700gm ubi kayu (parut, perah airnya dan ambil sagu sahaja & timbang)
700gm ubi kayu (parut, perah airnya dan ambil sagu sahaja & timbang)
100ml
santan pekat
300ml air
250gm gula halus
sedikit pewarna kuning (lemon yellow + egg yellow) - saya cuma guna egg yellow
300ml air
250gm gula halus
sedikit pewarna kuning (lemon yellow + egg yellow) - saya cuma guna egg yellow
Cara-cara
1. Satukan kesemua bahan ke dalam periuk dan
kacau rata.
2. Masak semua bahan-bahan sehingga pekat.
3. Tuang ke dalam loyang dan kukus selama
25minit.
LAPISAN
ATAS
100gm tepung beras
50gm tepung ubi
50gm tepung gandum
2tsp garam
200ml santan kotak
800ml air
100gm tepung beras
50gm tepung ubi
50gm tepung gandum
2tsp garam
200ml santan kotak
800ml air
Cara-cara
1. Satukan kesemua bahan-bahan dan tapis ke
dalam periuk.
2. Masak hingga naik wap.
3. Tuang ke atas lapisan bawah dan kukus
selama 30 minit. Sejukkan dan sila potong dengan pisau plastik untuk
mendapatkan potongan kuih talam yang
cantik.
No comments:
Post a Comment