Butter
Prawn
Bahan- bahan :
15 ekor udang galah
6 batang cili padi
4 ulas bawang putih
2 batang kecil daun kari
1 sudu kecil lada sulah(kasar)
1 sudu butter
3 biji telur (Kuning Sahaja)
sedikit garam
sedikit minyak masak
sedikit minyak bijan
sedikit susu cair
15 ekor udang galah
6 batang cili padi
4 ulas bawang putih
2 batang kecil daun kari
1 sudu kecil lada sulah(kasar)
1 sudu butter
3 biji telur (Kuning Sahaja)
sedikit garam
sedikit minyak masak
sedikit minyak bijan
sedikit susu cair
Cara-caranya
:
1) Mula2 bersihkan udang. Peram udang dengan sedikit garam dan lada sulah. Biarkan seketika.
1) Mula2 bersihkan udang. Peram udang dengan sedikit garam dan lada sulah. Biarkan seketika.
2) Panaskan
minyak dan butter.
3) Pecahkan
telur & kacau kuning telur hingga sebati
4) Bila
minyak dan butter sudah panas, masukkan telur kuning. pastikan guna api
sederhana. Sambil masukkan kuning telur sambil kacau minyak tu supaya dapat
serdak yang betul2 cantik. kacau laju2 tapi pastikan semuanya dalam kawalan. (proses
ini kena menggunakan kedua2 belah tangan).
5) Bila
telur sudah masak ianya akan kelihatan seperti serdak. Pastikan ianya terapung
untuk menunjukkan ianya sudah masak.
6) Angkat
dan toskan. gunakan minyak tadi untuk menggoreng udang.
7) Goreng
udang separuh masak sahaja. angkat dan toskan
8) Tumbuk
cili padi dan bawang putih. masih menggunakan minyak tadi. tumis rempah tumbuk
tadi bersama daun kari. masukkan setengah cawan susu cair dan masak sampai
mendidih
9) Masukkan
udang tadi. masa ni boleh serasikan rasa...kalau tak masin boleh tambah garam.
Letakkan sedikit minyak bijan untuk menaikkan bau udang tersebut
10) Bubuh
dalam pinggan dan Taburkan serdak telur di atas udang.
Note : Jika mahukan sedikit kemanisan dalam
masakan, anda letakkan sedikit gula bagi menambah rasa.
No comments:
Post a Comment