Resepi
Kuih Serabai dan Kuah Durian
bahan2
2 cawan tpg beras
3/4 cawan nasi sejuk
1 sudu kecik yis
1/2 cawan santan
1 cawan air
1/2 cawan air suam
2 sudu besar gula
sedikit garam
2 cawan tpg beras
3/4 cawan nasi sejuk
1 sudu kecik yis
1/2 cawan santan
1 cawan air
1/2 cawan air suam
2 sudu besar gula
sedikit garam
caranya
1. yis, gula dan sedikit air suam dicampur dlm 1 bekas biarkan selama 5 mnit utk memastikan yis aktif
1. yis, gula dan sedikit air suam dicampur dlm 1 bekas biarkan selama 5 mnit utk memastikan yis aktif
2. kisar
nasi sejuk dengan 1 cawan air tadi..dah hancur nasi tu masukkan garam,tepung beras ,
santan,dan
bancuhan yis tadi kacau sebati
3. Biarkan
selama 2 jam lebih dalam bekas tertutup
4. Panaskan
acuan kuih serabai atau dlm pan kecik ke atau dlm acuan kuih bakar. sapu dgn sedikit minyak dlm
acuan tersebut...dah betul2 panas acuan tu masukkan
adunan dlm acuan. sederhanakan
api
dapur dan tutup acuan. agak2 dah kering permukaan atas tu menandakan ia dah
masak...cungkil
guna bende tajam tuk kluarkan kuih dr acuan
utk
kuah durian
1 keping gula melaka
2 mgkuk santan sederhana pekat
durian 2@3 ulas
gula jika perlu
daun pandan disimpul
sedikit garam
1 sudu tpg gandum*
sedikit air *
1 keping gula melaka
2 mgkuk santan sederhana pekat
durian 2@3 ulas
gula jika perlu
daun pandan disimpul
sedikit garam
1 sudu tpg gandum*
sedikit air *
* gandum dan air bancuh terlebih dahulu
caranya
gula melaka dan sedikit air ..dimasak dahulu kemudian ditapis tuk membuang bendasing masukkan santan, durian, daun pandan, sedikit garam dan bancuhan air gula tadi.. masak hingga mendidih dan sentiasa dikacau.. jika kurang manis tambah la gula dan masukkan campuran gandum tadi tuk memekatkan kuah ..kacau sentiasa dan sehingga masak.
gula melaka dan sedikit air ..dimasak dahulu kemudian ditapis tuk membuang bendasing masukkan santan, durian, daun pandan, sedikit garam dan bancuhan air gula tadi.. masak hingga mendidih dan sentiasa dikacau.. jika kurang manis tambah la gula dan masukkan campuran gandum tadi tuk memekatkan kuah ..kacau sentiasa dan sehingga masak.
No comments:
Post a Comment