RESEPI
SERIMUKA DURIAN
Bahan
A ( Bahagian Bawah)
500gm beras pulut
300ml santan pekat
300ml air
2 tsp gula
2 tsp garam halus-anggaran 7 gram
300ml santan pekat
300ml air
2 tsp gula
2 tsp garam halus-anggaran 7 gram
Cara-caranya:-
1. Rendam pulut sekejap. Basuh dan toskan
1. Rendam pulut sekejap. Basuh dan toskan
2. Masukkan
semua bahan diatas, gaul rata. Kukus selama 1/2 jam
3. Apabila
pulut masak, tekan pulut sehingga betul2 padat.
Bahagian
B (Lapisan Atas)
250gm gula pasir
100 gram tepung gandum
400ml santan pekat
400ml air
isi durian anggaran 200 gram
4 biji telur dipukul sedikit
1/2 tsp garam halus anggaran 3-4 gram
pewarna kuning
100 gram tepung gandum
400ml santan pekat
400ml air
isi durian anggaran 200 gram
4 biji telur dipukul sedikit
1/2 tsp garam halus anggaran 3-4 gram
pewarna kuning
Cara-caranya:-
1. Campurkan semua bahan B dan kacau rata. Tapiskan
1. Campurkan semua bahan B dan kacau rata. Tapiskan
2. Masak
sekejap sahaja, sehingga naik wap.
3. Kukus
pulut yang telah di padatkan tadi sekejap, anggaran 5 minit.
4. Masukkan
adunan B dan kukus sehingga masak anggaran 30 minit. Guna loyang 10″ x 10″ x 2″.
Guna api sederhana.
No comments:
Post a Comment