Tuesday, 14 July 2015

Resepi Nasi Tomato by Tahrunnisah Jali

NASI TOMATO
Bahan2nya:
2 cawan beras basmathi
2 1/2 cawan air
sedikit halia
1 1/2 biji bawang besar sederhana saiz potong dadu
2 ulas bawang putih potong dadu
bahan penumis,( kayu manis, cengkih dan bunga lawang)
3 sudu besar tomato paste
1 kiub pati ayam
sebatang serai diketuk
1/2 cawan susu cair
1 sudu besar minyak sapi
dan sedikit minyak tuk menumis
garam
hiasan daun pudina dan bawang goreng

Cara memasaknya
1.    Bersihkan beras basmathi dan rendam sekejap
2.    Dalam Kuali ..panaskan minyak dan minyak sapi, masukkan bawang besar, bawang putih dan halia
        serta bahan penumis
3.    Tumis sehingga naik bau...masukkan tomato paste, serai, kacau sebati.
4.    Kemudian toskan beras dan masukkan dlm rice cooker dan masukkan bahan tumis tadi serta
        air...dan garam.. tanak seperti tanak nasi..dah masak baru kacau perlahan2 supaya nasi tak patah2
        ye...## sukatan air bergantung pada beras yg digunakan... Jika basmathi biasa 1 cawan beras airnya
         1/2 cawan ...


AYAM MASAK MERAH
Bahan2nya:
1/2 ekor ayam dpotong kecil
2 biji bawang besar saiz sederhana*
3 ulas bawang putih*
sedikit halia*
2 sudu besar cili kering yang telah direbus dan di kisar
2 sudu besar tomato paste
2 sudu besar sos cili/sos tomato
garam
gula
minyak utk menumis
dan bawang besar dipotong bulat tuk hiasan

Cara memasaknya
1.    ayam dipotong kecil dan dibersihkan serta ditoskan dan digoreng garam kunyit.
2.    kisar bawang besar, bawang putih dan halia
3.    Tumis bahan kisar dan lada sehingga pecah minyak..tumis biar agak lama dgn api perlahan
4.    masukkan tomato paste, sos cili/sos tomato
5.    dah agak2 kering masukkan gula dulu dan masukkan air sedikit dan perasakan dgn garam 
6.    masukkan bawang besar yang dipotong bulat nipis.


Resepi Dalca daging, hati dan paru lembu dan sayur
Bahan2nya:
300 gm daging lembu dipotong kecil
hati lembu dipotong kecil
paru lembu (diptong dan direbus terlebih dahulu biar empuk)
2 biji bawang besar sederhana saiz
3 ulas bawang putih
3 sudu rempah dalca
1 mangkuk santan
sedikit halia
sedikit air asam jawa
bahan penumis
minyak masak
garam dan sedikit gula
sayur
kacang panjang
terung
bendi
ubi kentang
lada hijau
carrot

Cara memasaknya
1.    Tumis bawang besar, bawang putih dan halia yang dikisar halus serta bahan penumis sehingga naik
        bau, kemudian masukkan rempah dalca..biarkan ia sebati dan pecah minyak
2.    masukkan sedikit air dan masukkan daging lembu biarkan ia empuk..kemudian masukkan hati lembu
        dan paru lembu
3.    Kemudian baru masukkan santan dan perasakan dengan garam dan gula
4.    Jika agak pekat masukkan sedikit air dan masukkan air asam jawa
5.    Setelah mendidih masukkan sayur yang telah dipotong... biarkan ia masak.


ACAR TIMUN
Bahan2nya:
timun dipotong memanjang dibuang empulurnya
Carrot dipotong memanjang
nenas di potong
bawang di mayang halus
sedikit cuka
garam dan gula
air kapur


Cara memasaknya
timun,bawang dan carrot setelah dipotong di rendam kejap ngan air kapur utk merangupkan. setelah itu bersihkan kembali timun tadi kemudian masukkan cuka sedikit, garam dan gula..dan nenas. kacau sebati dan boleh masuk dlm peti ais.


1 comment:

  1. Playtech casino site - Lucky Club
    Playtech casinos | Visit the Lucky Club website. Our site offers a casino gaming platform, a casino luckyclub.live gaming platform, a bingo lounge, and a unique lounge.

    ReplyDelete