BISKUT BADAM (resepi asal Azlina Ina)
Resepinya
125g Butter
1/2 cawan gula aising (sy x guna susu pekat yer)(nak senang kisar jer gula biasa)
1 sdt esen vanilla
1 biji kuning telur
(Kacau semua bahan di atas guna senduk jer bagi sebati)
125g Butter
1/2 cawan gula aising (sy x guna susu pekat yer)(nak senang kisar jer gula biasa)
1 sdt esen vanilla
1 biji kuning telur
(Kacau semua bahan di atas guna senduk jer bagi sebati)
1/2 cawan tepung jagung
2 sdb menggunung tepung kastard
1 sdb susu tepung (x de pun x pe)
Tepung gandum secukupnya. .
1/ 2 cawan badam cincang
2 sdb menggunung tepung kastard
1 sdb susu tepung (x de pun x pe)
Tepung gandum secukupnya. .
1/ 2 cawan badam cincang
Caranya
Masukkan tepung jagung...tepung kastard..susu tepung..dalam butter yg dikacau sebati tadi.. kemudian masukkan tepung gandum sikit2 sambil adun hingga x lekat ditangan. .jgn keras tau. .biar lembik sikit pun xpe.. masukkan badam cincang.. adun sebati.. Terap guna acuan kesukaan. .. hias dengan badam flake dan sapu kuning telur pada permukaan biskut.. Bakar suhu 180' selama. . 20-25mnt..
Masukkan tepung jagung...tepung kastard..susu tepung..dalam butter yg dikacau sebati tadi.. kemudian masukkan tepung gandum sikit2 sambil adun hingga x lekat ditangan. .jgn keras tau. .biar lembik sikit pun xpe.. masukkan badam cincang.. adun sebati.. Terap guna acuan kesukaan. .. hias dengan badam flake dan sapu kuning telur pada permukaan biskut.. Bakar suhu 180' selama. . 20-25mnt..
PS PENTING = Jika mahu sapuan telur nampak lebih menarik
telur kuning mesti dicampur dengan sedikit pewarna kuning. .InshaAllah cantik
permukaan biskut..
No comments:
Post a Comment