Monday, 15 June 2015

KUIH TIRAM
1 kilo tepung gamdum
2 biji telur
4 sdu planta
1 1/2 sdk garam
air

cara nya...
campur semua bahan kecuali air dan gaul sekata
masuk kn air sedikit2 hingga menjadi doh
mcm kita buat karipap tu...

bahan gam
6 sdu tepung jagung
8 sdb minyak
campur 2 bahan dan kacau sebati
klu pekat sgt blh tambah sedikit minyak
hingga menjadi mcm nestum nak kasi baby mkn tu..hihi jgn pekat sgt jgn cair sgt

bahagi kepada beberapa bahagian adunan tadi
klu nk besar kuih nya besar lah adunan n klu nk kecik kecik lah adunan nan nye...

canai adunan tadi hingga nipis sapu gam tadi
dn gulung kemas...dgn menguna kn pisau potong menyerong atau suka hati lah nk bentuk apa dn canai 1 1 dari atas gulungan ye bukan tepi...dn blh lah mengoreng dgn api perlahan...masa goreng tu ketuk2 manja dgn sudip tu...agak terbuka cantik...

dah tu tabur lah gula aising..n simpan dlm bekas kedap udara



No comments:

Post a Comment