Monday, 15 June 2015

KEREPEK GUNTING BERSIRA MUDAH
Resepinya
1/ 2 kilo tepung gandum
1 cawan marjerin
Air secukupnya

Caranya
Satukan tepung dan marjerin. .gaul rata hingga berderai2..masukkan air sikit2 hingga jadi doh yg tidak melekat di tangan..bila da x melekat di tangan. . . bulat2kan..jadikan doh yg lebih kecil.. peram 10- 15minit dlm bekas bertutup..
Taburkan sedikit tepung dlm talam.. ambil satu doh dan gelek hingga nipis.. kemudian gunting..(Saya guna mesin mi.. jadi lebih mudah). .panaskan minyak..goreng kuih yg da siap digunting hingga garing.. biarkan sejuk.

Bhn sira
10 tangkai cili kering*
2 ulas bawang putih*
1/ 2 biji bawang besar*
(Kisar semua bhn yang bertanda* dengan sedikit air)
1 senduk gula
Sedikit garam dan bahan perasa
1 senduk minyak masak


Caranya
Panaskan minyak. .tumis bahan kisar. . . masukkan gula dan perasa.. tumis hingga betul2 naik minyak dan berubah warna.. . masukkan garam. sesuaikan rasa.. bila sambal da mula brbuih2. .masukkan kerepek gunting yg da sejuk tadi..gaul rata dan tutup api..

No comments:

Post a Comment