KUIH
PERIA
Resepinya
3cwn tpg pulut
2 sdb tpg gandum
Sedikit garam
Santan cair secukupnya
Pewarna hijau epal
Lidi atau pisau plastik
3cwn tpg pulut
2 sdb tpg gandum
Sedikit garam
Santan cair secukupnya
Pewarna hijau epal
Lidi atau pisau plastik
Cara
Panaskan
kukusan hgg air mendidih. sapu marjerin atau minyak pada loyang. Satukan semua
bhn kecuali santan. masukkan santan sedikit demi sedikit. uli hgg tpg tidak
melekat ditangan (jgn lembik sgt yer). agak2 mcm kuih koci. bulat2kan. masukkan
inti. bentukkan membujur dan susun dlm loyang. amik lidi tekan2kan pada kuih atau
cucukkan guna pisau plastik(jgn tekan kuat kalo x nampak inti x cantik) sy
tertekan kuat so kurg cantik. kukus selama 15mnt.
Inti kelapa
Sebiji kelapa parut
3 / 4 cwn gula merah
1 sdb gula pasir
1 / 2 cwn air
Secubit garam
1-2 helai daun pandan diikat
Sebiji kelapa parut
3 / 4 cwn gula merah
1 sdb gula pasir
1 / 2 cwn air
Secubit garam
1-2 helai daun pandan diikat
Cara
Masak
gula merah bersama ½ cwn air. Bila dah larut, tapiskan ke dlm kuali, masukkan
gula garam dan daun pandan. bila mendidih masukkan kelapa parut. Kacau, bila
agak kering taburkan tpg gandum. kacau n tutup biarkan sejuk.
No comments:
Post a Comment