Thursday, 4 June 2015

KUIH PERIA
Resepinya
3cwn tpg pulut
2 sdb tpg gandum
Sedikit garam
Santan cair secukupnya
Pewarna hijau epal
Lidi atau pisau plastik

Cara
Panaskan kukusan hgg air mendidih. sapu marjerin atau minyak pada loyang. Satukan semua bhn kecuali santan. masukkan santan sedikit demi sedikit. uli hgg tpg tidak melekat ditangan (jgn lembik sgt yer). agak2 mcm kuih koci. bulat2kan. masukkan inti. bentukkan membujur dan susun dlm loyang. amik lidi tekan2kan pada kuih atau cucukkan guna pisau plastik(jgn tekan kuat kalo x nampak inti x cantik) sy tertekan kuat so kurg cantik. kukus selama 15mnt.

Inti kelapa
Sebiji kelapa parut
3 / 4 cwn gula merah
1 sdb gula pasir
1 / 2 cwn air
Secubit garam
1-2 helai daun pandan diikat

Cara
Masak gula merah bersama ½ cwn air. Bila dah larut, tapiskan ke dlm kuali, masukkan gula garam dan daun pandan. bila mendidih masukkan kelapa parut. Kacau, bila agak kering taburkan tpg gandum. kacau n tutup biarkan sejuk.


No comments:

Post a Comment