Monday, 15 June 2015

KEK GULA HANGUS aka SARANG SEMUT...

Resepinya

Bhn A

1cwn gula pasir
1cwn air panas
2sdb marjerin / mentega. ..
(Masak gula pasir hgg agak perang. ..masukkan air panas perlahan2 (berhati2 yer)...bila gula larut..tutup api dan masukkan 2sdb marjerin / mentega. ..sejukkkan. ..

Bhn B

1cwn tpg gandum
2sdt bikarbonat soda
3/4cwn susu pekat manis
4bj telur

Cara

Pukul telur hgg kembang(8-10mnt)..masukkansusu..tpg..dan air gula hangus...pukul sekejap. ..peram dlm bekas brtutup selama 3jam ke atas(utk hasil yg lbh baik buat mlm esoknya baru bakar utk mendapatkan lubang2 yg cantik)..

Panaskan oven...leser myk pada loyang..masukkan adunan...bakar api atas bwh selama 50mnt. ..atau hgg masak...suhu 160 - 170'.


No comments:

Post a Comment