Kacang Rangup
Bahan2nya
1 kg Kacang Tanah ( kacang tanah ni yg besar ,kalu kat sini RM9/kg)
1 senduk bawang putih ( lebih kurang 3/4 cwn)
1 senduk gula
garam secukup rasa
* senduk yg digunakan utk ceduk kuah tu
1 kg Kacang Tanah ( kacang tanah ni yg besar ,kalu kat sini RM9/kg)
1 senduk bawang putih ( lebih kurang 3/4 cwn)
1 senduk gula
garam secukup rasa
* senduk yg digunakan utk ceduk kuah tu
Cara2nya
Kisarkan bawang putih dan gula sedikit
air-sampai halus.
Gaulkan bahan kisar dgn kacang dan campurkan sedikit garam.
Perapkan selama 1 jam
Panaskan minyak dan goreng dgn api sederhana hingga kekuningan.
Angkat dan toskan.
Sebarkan diatas kertas agar minyak tu turun dan kacang cepat sejuk.(macam gambar 2 tu)
Gaulkan bahan kisar dgn kacang dan campurkan sedikit garam.
Perapkan selama 1 jam
Panaskan minyak dan goreng dgn api sederhana hingga kekuningan.
Angkat dan toskan.
Sebarkan diatas kertas agar minyak tu turun dan kacang cepat sejuk.(macam gambar 2 tu)
Tips: walaupon masa kita angkat tu ianya lembut/kurang
garing lg , jgn risau sbb dia akan rangup bila dah sejuk.
Ok selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment