Saturday, 13 June 2015

BISKUT KELAPA DELIMA
Bahan-Bahannya:
225 gm tepung jagung*
150 gm tepung gandum*
1/2 sudu teh baking powder*
( semua bahan bertanda * disatukan dan diayak )
125 gm gula aising
75 gm kelapa kering - dikisar halus
25 gm serbuk badam
1 biji telur
1/2 sudu teh esen vanila
155 gm mentega
Bahan Untuk Hiasan:
- Ceri merah - dipotong kecil
- Kelapa kering
- Biji kuning telur - untuk disapu diatas biskut
Cara Membuatnya:
1- Serbuk badam dan kelapa yang dikisar halus tadi digaul bersama2 dengan tepung yang telah diayak,ketepikan.
2- Dalam mixing bowl,masukkan telur,gula aising dan esen vanila,pukul hingga berkerim.
3- Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis.
4- Peringkat ini adunan akan menjadi seakan2 serbuk roti.
5- Perlahankan speed dan masukkan mentega sedikit demi sedikit kedalam adunan tadi hingga adunan bertukar menjadi doh yang lembut dan boleh dicanai.
6- Keluarkan doh dari mixer,bulat2kan dan tutup dengan tuala lembab.
7- Bahagikan doh kepada 3 bahagian.
8- Ambil 1 bahagian dan canai diantara 2 helai plastik menggunakan penggelek setebal 1/2cm,terap ikut acuan kegemaran dan alihkan kedulang pembakar.
7- Buat hingga siap,sapu kuning telur,hias dgn ceri dan tabur sedikit kelapa kering.
8- Bakar pada suhu 150C selama 10 hingga 12minit.
9- Angkat dan alihkan biskut keatas jaringan.
10- Sejuk5an terlebih dahulu sebelum disimpan didalam bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment