Resepi Potato Wedges
ala KFC
Bahan-bahan:
1. Kentang (Sebanyak yang diperlukan untuk makan)
2. Garam
3. Pati Ayam
4. Tepung gandum
5. Serbuk Lada Hitam
2. Garam
3. Pati Ayam
4. Tepung gandum
5. Serbuk Lada Hitam
Cara - Cara Membuat
:
1.
Kentang direndam di dalam air panas
2minit.Potong kentang seperti potong epal akan kat KFC tu.Kalau tak
potong
kulit pun takpe.lagi ok.
2.
Rebuskan kentang di dalam air.Sila campur
garam dan pati ayam secukup rasa,apapun jangan la banyak
sangat.
Ada yang kata tak perlu direbus.Tapi bagi Chef perlu untuk melembutkan tekstur
kentang.
3.
Keluarkan kentang dari rebusan.Untuk
memastikan kentang sudah boleh dikeluarkan,gunakan garfu dan
cucuk
pada kentang.Kalau suku garfu dah termasuk dalam kentang,maknanya sudah boleh
dikeluarkan.Tapi
pastikan
jangan lama sangat rebus.Nanti kentang lembut sangat.
4.
Panaskan minyak dalam kuali.Minyak mestilah
boleh menenggelamkan kentang-kentang itu nanti.
5.
Kentang-kentang tadi,balutkan dengan serbuk
tepung gandum+lada hitam(dicampur) lagi banyak lada hitam
lagi
pedas.
Peringatan
kat sini,tepung gandum jangan letak air..Hehe.Masa Chef cuba resepi ni, Chef masukkan
air. Tiada siapa yang ajar,manalah chef tahu. Sebabnya,kentang
dah basah,nanti tepung tak lekat
pada
kentang.
6. Goreng
wedges semuat kuali sehingga warna agak keperangan dan angkat.
7. Boleh la
dihidangkan bersama mayonis dll.
No comments:
Post a Comment