"Pajeri Nanas"
Resepinya
1bj nanas (di potong2)
1bj kelapa ( amik santan pekat)lbh kurang 2cwn
2paket kecil rempah kari ikan (rempah dgg pon boleh)
1bj bwg besar (hiris)
4-5ulas bwg putih ( hiris )
1inci halia ( hiris )
1paket kecil kerisik
2-3kuntum bunga lawang
1btg kulit kayu manis
Sedikit udang geragau
1sdb gula
1/2sdb garam
Myk utk menumis
1bj kelapa ( amik santan pekat)lbh kurang 2cwn
2paket kecil rempah kari ikan (rempah dgg pon boleh)
1bj bwg besar (hiris)
4-5ulas bwg putih ( hiris )
1inci halia ( hiris )
1paket kecil kerisik
2-3kuntum bunga lawang
1btg kulit kayu manis
Sedikit udang geragau
1sdb gula
1/2sdb garam
Myk utk menumis
Cara
Bancuh
rempah..gula..garam..udang geragau..dgn sedikit air..Panaskan 1senduk myk (sy
guna senduk buat kari)
Tumis bhn hiris iaitu..bwg besar..bwg putih..halia..masukkan bga lawang dan kayu manis..tumis hgg naik bau...masukkan rempah kari yg di bancuh td...tumis hgg agak garing...masukkan kerisik..
Masukkan nanas..kacau hgg air nanas kering dan masukkan santan ..masak hgg pekat dan naik myk...siap
Tumis bhn hiris iaitu..bwg besar..bwg putih..halia..masukkan bga lawang dan kayu manis..tumis hgg naik bau...masukkan rempah kari yg di bancuh td...tumis hgg agak garing...masukkan kerisik..
Masukkan nanas..kacau hgg air nanas kering dan masukkan santan ..masak hgg pekat dan naik myk...siap
No comments:
Post a Comment